MALEDIVEN EMBUDU 2014
Dinsdag 25 november 2014
Onze 2 vluchten met de emirates zijn prima verlopen. Na 11 uur vliegen zijn we maandagmiddag geland op Male, het hoofdeiland van de Malediven. Vanaf daar zijn we met de boot naar ons eiland embudu gevaren. Ik had al een voorspelling gedaan dat we bezoek zouden krijgen van dolfijnen (dat was 1 van de wensen die ik had voor deze vakantie). Geloof of het of niet, ik zie een groepje dolfijnen. De kapitein vaart er naar toe en in no time waren overal dolfijnen te zien! GEWELDIG! Rondom de boot een megagrote groep van zeker 100 dolfijnen, ze zwommen en sprongen, te gek!
Ik zeg goed begin van de vakantie, en zo kwam ons eiland Embudu langzaam maar zeker in zicht. Een reiger wachtte ons op, dus ik kwam als laatste uit de boot. Ik heb eerst wat portretjes gemaakt van meneer reiger.
Snorkelen
Nadat we de spullen hadden gedumpt op de kamer zijn we uiteraard gaan snorkelen. Heerlijk om in het water te zijn! We hebben nog wel geen flauw idee waar we precies moeten zijn voor het snorkelen, maar dan komt vanzelf. In ieder geval hebben we al mooie koraalformaties gezien en mooi gekleurde vissen. Ook zien we wat zeenaalden, (altijd leuk en familie van het zeepaard, nog 1 van de wensen). We zien ook een baby haaitje zwemmen, een black tip, hoe gaaf is dat? Later zien we er nog 1. Het dinerbuffet start pas vanaf half 8 en na het eten gaat voor ons al snel het licht uit, opa en oma zijn moe.
Onze bungalow voor de eerste nacht werd een waterbungalow, klinkt allemaal geweldiger dan het is. Het voordeel is wel dat je de deur open kan laten staan zodat de zeebries naar binnen waait, maar ja het waait best wel aardig, dus je hebt ook wat herrie van de wind, de golven en het toilet wat regelmatig borrelt. Als ik de deur uitloop zit meneer reiger voor onze deur op de steiger, het wemelt van de krabben en ik zie weer black tip haaien, niet 1, maar 4!
Strandbungalow
Deze ochtend zijn we verhuisd naar onze strandbungalow voor de komende weken. Gooijert gaat zijn eerste duik maken en ik ga snorkelen. Waar Gooijert duikt ben ik aan het snorkelen alleen is gooijert wat dieper dan ik uiteraard. Daar komt een schildpad aanzwemmen! Een prachtige karet is op zijn gemak aan het eten, wat GAAAAAAAF! Ik juich onderwater en geniet van dit prachtige en grote exemplaar die zich niets van mij aantrekt en op zijn gemak dooreet.
Ik probeer dichterbij te komen, maar zelfs de 5 meter diep waar hij zit haal ik niet. Weer pijn in mijn oren, ik probeer te klaren, maar helaas het gaat gewoon niet! Balen. Doordat meneer schildpad even iets hoger kwam en ik net naar beneden dook keken we elkaar even aan, hihi. Ik zwem na 10 minuten verder, maar de schildpad laat me niet los, te leuk dus ik ga terug. Weer geniet ik van hem en hopla uit het niets verschijnen er 2 adelaarsroggen. AHHHHHHHH te gek, ik zwem met ze mee, prachtig echt vet genieten! Gooijert heeft met zijn duik ook een karetschildpad gezien.
Wind
Het waait best flink dus we besluiten onze snorkeltrip in de middag in de luwte van het eiland doen. Dit keer geen roggen, geen schildpadden, maar wel supermooi koraal, megagrote felgekleurd vissen enz. Ik zie iets knalblauws tussen en onder het koraal, ik roep Gooijert erbij, ik denk een doornenkroon. Later zien we er nog een paar. Ze zijn prachtig! Ook zien we een klein kunstzinnig groen visje, heel mooi, maar de accu van de onderwatercamera is leeg dus we gaan later op zoek naar dit kunstzinnige visje.
Het weer is net als gisteren bewolkt, maar vandaag is het wat minder warm als gisteren.
Tijdens het snorkelen en duiken is er een buitje gevallen, mag de pret allemaal niet drukken. Het is hier geweldig het is hier fantastisch, wij houden het hier makkelijk 3 weken uit!!
Woensdag 26 november
Vanmorgen werden we pas om 9 uur wakker. Snel trekken we wat kleren aan en lopen naar het ontbijt. Daarna duiken we het water in. Gooijert wil ook die adelaarsroggen zien uiteraard, maar we zien ze niet. Wel zien we gave exemplaren van kogelvissen en een megagrote lipvis. Ook zie ik nog een sepia. Eigenlijk zien we teveel om op te noemen en hop ja hoor daar is ook weer een schildpad. Dit keer een kleine en ook deze stoort zich niet aan ons. De stroming is heftig vandaag, we zien later nog een schildpad die een meter of 7 diep zit en zelfs de schildpad (die aan het eten is) schommelt heen en weer op de deining. Toch lukt het Gooijert een paar foto’s te maken van mister schildpad.
We zwemmen weer verder, we zien zeesterren, die had Gooijert gisteren al gezien tijdens het duiken. Het valt ons op dat de vissen hier erg gewent zijn aan duikers en snorkelaars. Ze trekken zich niets van je aan en zo had ik gisteren al een oog in oog moment met een trompetvis, heel grappig. Sommige vissen kan je bijna aanraken. Vanmorgen raakte ik verzeilt in een grote school blauwe trekkersvissen. Het is allemaal heel sprookjesachtig onderwater. Tot nu toe is elk onderwatertripje een feest! En we gaan vast nog veel meer ontdekken. Het is weer bewolkt en aardig wat wind maar de temperatuur is zalig. De weersverwachtig voor de komende 2 weken is dit weer.
Schildpad
In de middag gaan we nog eens snorkelen, het rif rondom het eiland is enorm. We zien een octopus die zich in dezelfde kleuren als de rots waar hij zich verstopt laat verkleuren. Wederom ontmoeten we een karetschildpad, deze is ook weer totaal niet bang, hij haalt een ademteug boven water en blijft even aan het wateroppervlak drijven terwijl wij rondom hem heen dobberen. Zijn schild en zijn flippers kunnen we aanraken, hij vind het allemaal prima. Hij dobbert zo even rond en we hebben wat oog in oog momenten met de schildpad, heel bijzonder! Dan duikt hij weer onder en we zien hem nog een tijdje rondzwemmen. Ik zal proberen uit te leggen hoe het er hier onderwater uitziet. Rondom het hele eiland is een koraalrif er zijn 5 in en uitgangen. Erg handig want bij eb kan je nagenoeg niet meer over het koraal zwemmen zo ondiep is het water dan.
Het eiland Embudu
Hier en daar is het rif wat verder van het eiland vandaan, dan heb je eerst een zandvlakte. Ook daar groeit koraal, maar minder als op het rif zelf. Deze lagune is een ware kraamkamer. Elke dag zien we miniatuurvisjes zwemmen die je op het rif in het groot ziet. Het wemelt er van de kreeftjes en krabbetjes. Maar ook zie je heel veel zeekomkommers in alle soorten en maten en kleuren. Het waterleven begint al bij de vloedlijn waar het krioelt van de krabben en heremietkreeftjes. In het ondiepe gedeelte zie je elke dag de baby zwartpunt rif haaitjes zwemmen. Een grote en maffe trekkervis zwemt ook in het ondiepe gedeelte. Dit soort formaten zwemmen normaal gesproken rond het rif, maar deze vis zoekt de strandbezoekers op lijkt het wel. Het groen bruine artistieke visje is een baby bruine boompjeslipvis en laat zich gewoon niet fotograferen tot nu toe.
Op het eiland zelf zien we vleerhonden rondvliegen en eten en hangen in de bomen, verder zijn er diverse hagedisjes te zien en de reiger uiteraard. Het eten is supergoed en erg gevarieerd en de bezoekers van het eiland zijn ook erg gevarieerd, hahaha. 90% Duitsers 9% Aziaten en 1% Gooijert&Corrine. Het grappige is dat de paden van zand zijn maar ook de receptie en een deel van de zitjes zijn op het zand. Het restaurant zelf is wel een tegelvloer.
Onderwaterwereld
Terug naar de onderwaterwereld, we zwemmen verder en floep daar komt een gevlekte adelaarsrog aanzwemmen, zonder lange staart, maar met een loodsmannetje. De rog heeft erg veel haast, maar het lukt Gooijert wel om een foto van hem te maken. En dan (bedenk er wat trommelmuziek bij) jawel haaaaaaai een HAAI! Een prachtige zwartpunthaai van serieus formaat (1,80) komt aan zwemmen, ik plens met mijn flipper op het water om de aandacht van Gooijert te trekken.
De haai schrikt schrikt zich rot van mij en snelt ervandoor en Gooijert reageert niet. HAAAAAAAI gil ik bovenwater, de haai zwemt weer langs en zo zien we hem een paar keer voorbij zwemmen, fotograferen is lastig. En dan zien we er 2!! WOUW wat gaaf, dat is vast de papa en mama van de baby’s die rondom ons eiland zwemmen. We zitten inmiddels al ver van ons eiland af, het rif is zo uitgebreid, dus we zwemmen na een uur over het koraal terug naar het eiland toe. Gooijert duikt met 3 Duitsers die veel te snel zwemmen naar zijn zin, beetje jammer.
Donderdag 27 november
Inmiddels laat de zon zich zien en het is 32° in de schaduw. Het verkleuren gaat bizar snel! Zelfs met factor 30 die zeer water resistent is zijn mijn kuiten licht verbrand. Ik snorkel nu wel met korte broek en shirt aan. Het wordt bijna vervelend maar tijdens het snorkelen zien we weer een karetschildpad. Deze is iets voorzichtiger, maar we zien hem wel een tijdje zwemmen onder ons.
Vrijdag 28 november
Gooijert duikt deze ochtend met een man en vrouw, wederom Duitsers maar deze spreken Engels dat is een stuk makkelijker. Ik hoor ze tegen Gooijert zeggen: we are very slow divers, Gooijert juicht, uiteindelijk blijven ze 67 minuten onder water, een zeer geslaagde duik. Ze zien een schildpad, een giftig wrattenslakje, al het gebruikelijke spul en een bijzonder visje. Gooijert denkt een leafvisje, ik denk een fluweelvis en hier op de duikbasis zeggen ze dat het een schorpioenvis is. Uiteindelijk komen we erachter dat het een yellow leaf fish is en familie is van de schorpioenvis.
In de middag snorkelen we weer een ander gedeelte van het eiland af, om verbranding te voorkomen trek ik Gooijert zijn pak aan. Ik voel me een teletubbie en sumoworstelaar tegelijk en ik heb het bloedheet in het pak. Maar ach ik kan zo wel onbezorgd snorkelen. Het is weer snikheet vandaag.
Karetschildpad