Pulau Weh heeft zelfs een vulkaan, er is er 1 onderwater en 1 boven water, daarover later meer.
16 februari
Snorkelen in het donker
Na het eten gaan we bij Pele’s Place het water in. Onze eerst snorkeltocht in het donker in Sumatra. Ik vind het altijd weer even spannend. Maar als we eenmaal in het water liggen is het geweldig! We zien een octopus, een grote heremietkreeft die zijn schelp vol heeft gezet met anemonen. Verder zien we krabben die zichzelf helemaal hebben gecamoufleerd met stukjes koraal en spons. Ze zijn erg lastig te fotograferen omdat je ze amper ziet.
17 februari
Marapi vulkaan
We pakken vandaag de brommer en gaan naar de vulkaan. Dat klinkt simpeler als het is. Google maps stuurt ons weet-ik-hoeveel kanten op maar niet de goede.
Onderweg vragen we een stuk of 10 keer naar de Merapi vulcano en stukje bij beetje gaan we steeds de goede kant op. Iedereen heeft het steeds over Jaboi. We rijden op weggetjes waar amper verkeer is. Het enige wat je moet ontwijken zijn apen, varanen, koeien, kippen en koeienvlaaien. Aangezien we van de hoofdweg af zijn spreekt hier nagenoeg niemand engels. Met handgebaren komen we er wel. En dan ineens staan we voor een bord en dat blijkt dus de ingang te zijn van de vulkaan. Denk nu niet aan een berg met een rokend gat. Nee het is vulkanisch gebied. Deze vulkaan heeft 4 etages en het gebied stinkt naar de zwavel en methaangas. Het eerste stuk zie je al stoom uit de bodem komen, heel bijzonder! Dan lopen we naar het 2e deel van de vulkaan en daar zien we gaten in de grond waar modder staat te koken. Het pruttelt en stoomt uit diverse gaten echt heel gaaf om te zien!
Heet onder de voeten
We lopen op een stukje waar ook de grond heel heet is, uitkijken dus! Als we naar het 3e en 4e stuk van de vulkaan lopen is daar eigenlijk niets te zien jammer genoeg. We wandelen weer naar beneden en als we op de brommer stappen is de wind heerlijk verkoelend. Ondertussen voelen we wat regendruppels en onderweg stoppen we om wat te eten en te drinken. We zitten net aan onze rijst met groenten en het begint te stortregenen. In gedachten zijn we bij onze regenjassen die in de bungalow liggen, haha. Als het opklaart gaan we verder richting Pele’s Place.
Gooijert rekent af bij Bubble Addict en pakt zijn spullen in die hij vervolgens dropt bij Lumba Lumba Diving iets verderop. De gang van zaken zoals geen communicatie en desinteresse bevalt Gooijert niet. Lumba Lumba is van Nederlanders die al 23 jaar op het eiland wonen. De eerste kennismaking is al heel informatief en leuk. Gooijert maakt een afspraak om de volgende dag te duiken, ze hebben een gratis ophaal en breng service. Ze halen ons de volgende dag om half 9 op. Op de brommer rijden we naar Bixio cafe, daar schijnt het Italiaanse eten top te zijn. Als wij aankomen blijkt dat de kok ziek is, dus we eten in Iboih dorp mie goreng, maar we moeten even wachten want het avondgebed is in volle gang.
18 februari
Duiken doe je zo
Het is inmiddels 10 jaar geleden dat Gooijert heeft geprobeerd mij onder water te krijgen. Gisteren heb ik heel stoer zelf de beslissing gemaakt om het nog eens een keer te proberen. Duikinstructeur Ingrid bij Lumba Lumba gaat het dit keer proberen. Ik vind het spannend.
Helaas gooit het Islamitische geloof weer roet in het eten. Er is namelijk iemand in het dorp Gapang overleden en daarom is het verboden om het water op te gaan voor wat voor activiteiten dan ook. We moeten wachten tot de overledenen is begraven en dan mag iedereen zijn gang weer gaan.
Gooijert gaat om een uurtje of 1 duiken en ik lig op dat moment ook in het water nadat ik eerst een stukje theorie heb gedaan.
Alles is duidelijk. Gek genoeg vind het ik nu het ademen door een automaat echt doodeng. Als ik er een beetje aan gewent bent ga ik een stukje onderwater en doe mijn automaat uit en weer in, dat gaat zelfs heel goed. Daarna gaan we wat verder onder water. Klaren is een groot probleem bij mij maar het gaat met kleine stapjes redelijk goed. Tot ik op 1.8 meter ben dan word de druk toch te groot en lukt klaren me niet meer. Na een uurtje tobben geloof ik het wel en gaan we terug. Mijn conclusie: duiken is niets voor mij. Teveel gedoe met apparatuur, een teletubbie pak wat niet lekker zit, een niet comfortabel jack, geen controle hebben en irritante bubbels met uitblazen. Laat mij maar snorkelen.
Onderwater vulkaan
Gooijert doet daarna nog een duik en dit keer naar een vulkaan. Maar dan een vulkaan onder water. Er is daar niet zoveel leven vanwege de gassen maar er zijn wel enorm veel bubbels onder water, heel bijzonder dus. Ik vermaak me met het bekijken van de 2 ijsvogels die bij de duikbasis rondvliegen en de 2 kleine varanen die in het piepkleine stukje mangrove rondzwemmen. Maar ik zie ook nog garnalen en schildpadden in het poeltje.
Snorkelen
’s Avonds gaan we nog even snorkelen, weer zien we de camouflagekrabben. Daarna zien we de eitjes van de spaanse danseres en 20 cm verderop zien we de platworm zelf! Waarschijnlijk heeft ze net de eitjes gelegd, hoe bijzonder!
19 februari
Het is hier zo onwijs stil in de nacht, echt zalig. We slapen met de 2 deuren open en we horen alleen maar de golven van de zee.
Deze ochtend om 6 uur horen voor het eerst de moskee. Het gejengel duurt wel een half uur!
Na het ontbijt willen we de brommer pakken om naar de duikbasis te rijden, maar helaas heeft de brommer een lekke voorband. De manager van pele’s brengt ons met de auto even weg. Gooijert gaat duiken voorbij de kop van het eiland. Hij ziet 2 prachtige porselein krabben op een anemoon zitten en de foto’s zijn echt supermooi geworden!
Ik ben de ijsvogels aan het fotograferen. Best lastig. Met een 200 mm lens kom ik tekort en als ik dichtbij kom vliegt of de ijsvogel weg of ik kan niet verder vanwege de drek van de mangrove. Je ziet die ijsvogel naar me kijken en gniffelen omdat ik zo aan het tobben ben, maar het kan ook dat ik het me verbeeld.
Duiken en ijsvogels
De 2 varanen zijn er ook weer. Als Gooijert terug is van duiken gaan we terug naar Pele’s en pakken dan de brommer om bij Batu Kapal te gaan snorkelen. Als we daar aankomen blijkt de voorband weer zacht te zijn, dus we gaan terug naar Pele’s. Wij wachten en zij gaan naar het dorp om de band te vernieuwen. Na een half uur is het gefikst en vervolgens we onze planning weer.
Snorkelen bij Batu Kapal
Bij Batu Kapal aangekomen moeten we eerst weer die ellelange trap af. We trekken ons ninja pak aan en gaan te water. We verwachten er niet zoveel van. Gooijert zwemt voorop en ik treuzel erachteraan. Ik zwem naar Gooijert toe en ik zwem recht op een grote karetschildpad af. Wat een ding joh, zo gaaf. De schildpad is totaal niet onder de indruk van ons.
Hij gaat op de duur onder een stukje rots liggen voor een middagdutje. Wij snorkelen verder en zien prachtige dingen zoals murene’s, gestippelde krabben in het koraal, slakken, schelpen (allemaal bewoont), koffervissen enz.
Als we de gestippelde koraal krabben willen fotograferen was dat op zich al een hilarisch moment. Gooijert pakt zich vast aan een stukje steen om te fotograferen. Ik moet me aan Gooijert vasthouden om de boel te belichten, maar het enige stukje waar ik me aan vast kon grijpen was zijn nek. Zie je het voor je? Twee snorkelaars ondersteboven in het water, spartelend om 2 krabben te fotograferen, haha.
Als we terug willen zwemmen zien we nog een schildpad, deze is iets kleiner, maar ook zo mak als een lammetje. Hij hangt een beetje op de bodem en we kunnen hem uitgebreid fotograferen. Dan zwemt hij van Gooijert weg en ziet mij op het laatste moment pas waardoor hij bijna tegen me aan zwemt, haha.
Zonsondergang bij Batu Kapal
We rijden terug naar Pele’s om te douchen en kleden ons om. We pakken de camera en statief in en gaan weer naar Batu Kapal om de zonsondergang te fotograferen.
Het is er zo prachtig! Wel worden we afgeleid door de krabbetjes in het zand die druk bezig zijn hun holletjes op orde te maken. Als de zon onder is maken we nog wat silhouet selfies.
In het dorp langs de weg stoppen we om te eten. Dit keer nasi goreng met ei, het is lekker en veel. We krijgen er 2 glazen water bij en betalen een mega bedrag van 26000 rupiah (nog geen 2 euro). Aha het eten is hier dus een stuk goedkoper dan aan het strand, leuk om te weten.
20 februari
Deze ochtend gaat Gooijert alleen op de brommer naar Lumba Lumba om te duiken, ik blijf bij Pele’s place. Ik doe wat was, ruim mijn koffer op, werk het blog en foto’s bij. ’s Middag eten we eerst wat in het dorp Gapang. Mie die ter plekke voor je gewokt wordt. We betalen 26000 rupia (nog geen 3 euro) en het is superlekker!
Danau Aneuk Laot
Met de brommer gaan we naar de noord oost kant van het eiland. We komen bij het meer Danau Aneuk Laot.
Mooi, maar vooral de binnen weggetjes die we daarna nemen zijn geweldig! We zien een paradijsvogel. Althans dat denken we. De vogel zit hoog in een boom en heeft 2 lange staartveren. Door het tegenlicht zien we helaas geen kleur. Het is een soort moeraslandschap waar we langs rijden omgeven door hoge bergen. Zo bijzonder hoe anders het er hier weer uitziet. Geweldig gewoon! We brengen heel wat uurtjes door op de brommer en zijn er stil van. Deze avond besluiten we te gaan eten bij Bixio. We bestellen spaghetti en wat te drinken. We verheugen ons daarna op de tiramisu. Maar nadat we 10 minuten naar ons leeggegeten bord hebben gestaard geven we het op. De bediening is wederom totaal niet geïnteresseerd in ons. We betalen 150000 rupiah (10 euro) en stappen op. Het eten was oké, maar voor veel minder geld en mensen die wel aardig tegen je zijn eten wij liever in een dorp langs de weg. Dat eten vinden we eigenlijk misschien nog wel lekkerder.
Als we terug rijden stoppen we nog even bij D & D cafe, daarna nemen we een ananas cocktail. Zonder alcohol uiteraard. We verwachten gewoon een ananassapje, maar het is erg verrassend wat we krijgen. Verse ananas met gember en limoen vermengt met ijs. Echt superlekker!
Prachtig weer en wat een kleurenpracht daar onder water
Ook hele mooie foto,s
dank je wel!
Wat een prachtige verhalen mooie foto,s
Ik droom dat ik er bij ben
Maar alles wat jullie doen zou te spannend zijn
Maar van af hier prachtig
Alleen maar leuk dat je onze fan bent en op deze manier mee geniet!
Ok, duidellijk! Hoop dat je het er met vliegen en (ski)liften en zo ook niet te vaak last mee hebt, Ton
Vliegen gaat oke. Maar tunnels heb ik vaak wel last. Maar ach ik leer ermee leven en ken mijn eigen grenzen.
Hi Gooijert en Corrine, hier een comment van Ton, echtgenoot van Marjan @lumba. Leuke blog. Maar even een vraagje: als jullie samen snorkelen, en ik lees dat jij, Corrine foto’s dan snorkelend onderwater belicht etc, heb je dan geen last van klaren? Op welke diepte was dat?
Ik vraag het omdat eigenlijk klaren veel moeilijker is bij snelle drukwisselingen, zoals naar beneden duiken met snorkelen, Langzame verandering, zoals in een vliegtuig, ski-lift of een lift in the Burj Kalifa of zoiets moet makkelijker zijn. Zoals je zegt, in kleine stapjes. Dus duiken met scuba zou eigenlijk makkelijker moeten zijn dan snorkelend “free-diving”.
Zomaar een vraagje, want er bestaat ook zoiets als “over-equalizing”, dat je eigenlijk te veel druk op je oren blijft zetten omdat niemand het verschil tussen over- of onderdruk kan voelen. Beide is “discomfort”. Effect is dat je kan denken dat je oren nog niet geklaard zijn terwijl er eigenlijk al wat overdruk op staat. Dus blijf je maar “doordrukken” en denkt dat je niet meer dieper kan.
Prima natuurlijk als je je snorkelend en boven water eigenlijk happier voelt dan met al die spullen aan je lijf. Scuba duiken hoeft echt niet per se. Maar ik geef je alleen in overweging dat als je makkelijk snorkelend naar beneden kan duiken en je oren dan ook altijd snel kan klaren, het met scuba eigenlijk nog makkelijker zou moeten zijn.
Alleen maar ’n tip 🙂 Ton
Hoi Ton, alle lof voor Ingrid want het lukt me wel om te klaren. Maar met snorkelen kan ik helemaal niet klaren. Ik heb dan altijd druk en pijn in mijn oren dus heel diep kan ik niet onder duiken. De krabjes in het koraal was nog geen 2 meter diep.
Dapper dat je het weer heb geprobeerd het duiken. Ik vind het ook niets snorkelen is beter. Maar wel weer een mooi avontuur
Ja ik moest het nog een x proberen. Maar ik ben te onzeker met duiken.